onsdag 13. mai 2015

Ender's Game av Orson Scott Card

Ender's GameTittel: Ender's Game
Forfatter: Orson Scott Card
Serie: The Ender Quintet#1
Sider: 326
Sjanger: Science Fiction
Utgivelsesår: 1985
Terningkast: #6

TO SAVE MANKIND

THEY NEED A HERO

BUT ARE THEY CREATING

A MONSTER?

Jeg synes:
Nå har jeg hatt Ender's Game stående på hylla utrolig lenge. Jeg mener det! Vent litt, jeg går å sjekker hvor lenge jeg har hatt boka. . .
Trettifire uker. Den har stått på hylla mi i trettifire uker. Det er altfor lenge! Hvorfor det egentlig? Jo, jeg har lenge hatt lyst til å lese Ender's Game, men hele tiden utsatt jeg å lese den. Nå angrer jeg på at jeg ikke leste boka tidligere, men jeg fikk nå endelig lest den da. Og Ender's Game er fantastisk!

Ender's Game er en Science-Fiction bok, og nå har jeg funnet ut av at jeg faktisk elsker denne sjangeren. Jeg har tidligere lest bøker som regnes som Sci-Fi, men Ender's Game er noe for seg selv, og er desidert den beste. Det er så mange ting jeg elsker med boka, og jeg tror ikke jeg får plass til alt på denne anmeldelsen.

Først og fremst, elsker jeg hvordan hele boka er gjennomført, og ideen bak alt sammen. Jeg synes plottet er utrolig interessant, og jeg fikk lyst til å lese videre. Boka handler om en gutt som heter Andrew "Ender" Wiggin, og han blir sendt til Battle-school, der han blir trent opp som en kommandør i en slags militærstyrke. Men alt han gjør blir sterkt overvåket, og hele livet hans på skolen blir styrkt av noen "overordnede." Den delen minnet meg litt om The Maze Runner av James Dashner (anmeldelse her.)
Jeg likte også veldig godt hvordan forfatteren byttet mellom forskjellige POV. Det var ikke mye, men på begynnelsen av et kapittel leste man alltid de "overordnede" sine samtaler og sånt. Slik fikk jeg et større innblikk over hva som hendte i boka.

I tillegg elsker jeg skrivemåten til Orson Scott Card. Jeg hadde forventet at han skrev veldig avansert og vanskelig engelsk, så det var en av grunnene hvorfor det tok så lang tid før jeg bestemte meg får å lese boka. Men tok helt feil, og jeg elsker skrivemåten hans. Han skildrer og beskriver følelser så bar, og det er kjempeenkelt og forstå hva karakterene føler og tenker.
Samtidig blir karakterene så ekte, og jeg elsker hvordan de utvikler seg basert på alt de har opplevd. Jeg aner ikke hvor gammel Ender er på slutten av boka, fordi det var mye romferder som forstyrret slike detaljer. At de som var på romskipet bare var der to år, men for de på jorda var det femti år. Så derfor er det litt forvirrende. Men noe som er helt sikkert er at karakterene virker ekte, og de har sine egne personligheter.
I tillegg virker alle karakterene mye eldre enn det de egentlig er. Men det har kanskje noe å gjøre med alt ansvaret de har, ovenfor seg selv og andre. De må oppføre seg som eldre mennesker, fordi det er mange som regner med dem, spesielt Ender. Han skal, liksom, redde verden. (No big deal.)

Slutten på boka var ganske overraskende, og jeg var litt sjokkert. Seriøst! Du tuller? Sånn tenkte jeg, da jeg hadde omtrent 20 sider igjen. Og nå som jeg er ferdig med hele boka, lurer jeg virkelig på hva de neste bøkene i serien kommer til å handle om. Jeg gleder meg veldig, det skal være sikkert!

Det er også lagd en film av boka, og jeg har virkelig lyst til å se den. Jeg håper virkelig de får med alle følelsene og hvordan karakterene utvikler seg, fordi det er en såpass stor del av boka, og gjorde boka kjempegod. Det er så mange karakterer i boka, og alle har sine distinkte personligheter, og jeg håper virkelig de får med det i filmen.

Jeg absolutt elsker Ender's Game! Jeg tror den regnes som en Sci-Fi klassiker? Jeg er ikke sikker, men jeg tror det. Men det fortjener den virkelig. Jeg synes at Ender's Game er veldig unik, og jeg kan ikke vente med å lese resten av serien!

Bildet ble hentet fra Goodreads.

6 kommentarer:

 1. Jeg har lest to av de andre bøkene i serien, Ender in Exile og Speaker for the Dead, og jeg må innrømme at de ikke er i nærheten så gode som Ender's Game. De er helt annerledes. Jeg likte dem godt, men jeg elsket Ender's Game, hvis du skjønner hva jeg mener.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg skjønner hva du mener, og det var virkelig synd at de ikke er like gode som Ender's Game:(
   Men jeg skal prøve å få lest de allikevel, fordi jeg må få vite hva som skjer videre.

   Slett
  2. Skjønner hva du mener. Jeg har fortsatt tenkt til å fullføre serien :) Bare jeg får tak i Xenocide og Children of the Mind. Du burde prøve, og det kan hende du liker dem bedre enn meg. De var ikke dårlige, bare ikke like bra som Ender's Game.

   Slett
 2. Jeg har lest to av de andre bøkene i serien, Ender in Exile og Speaker for the Dead, og jeg må innrømme at de ikke er i nærheten så gode som Ender's Game. De er helt annerledes. Jeg likte dem godt, men jeg elsket Ender's Game, hvis du skjønner hva jeg mener.

  SvarSlett
 3. Så gøy at du likte boken, har vurdert å plukke dne opp men ikke kommet så langt. Tror nok det blir til at jeg ser filmen.

  Btw, jeg tagget deg her, håper du finner tid til å gjøre den: http://boknerd.blogspot.no/2015/05/regler-link-tilbake-til-personen-som.html#comment-form

  SvarSlett
  Svar
  1. De har filmen på Netflix, så jeg ser den nok snart jeg og.
   Takk for taggen!:)

   Slett