lørdag 31. januar 2015

Stay Where You Are & Then Leave av John Boyne

Stay Where You Are And Then LeaveTittel: Stay Where You Are & Then Leave
Forfatter: John Boyne
Sider: 247
Sjanger: Historisk Fiksjon
Utgivelsesår: 2013
Terningkast: #5

This is a story about a boy.

It's a story about his father.

It's a story about a shoeshine

       a train journey

       a white feather

and it's a story about a secret.

Jeg synes:
Dette er ikke den første boka jeg har lest som er skrevet av John Boyne; jeg har tidligere lest Gutten i den Stripete Pyjamasen (anmeldelse her), som jeg leste på skolen. Den tar sted i 2. verdenskrig, men Stay Where You Are & Then Leave foregår under 1. verdenskrig. Derfor plukket jeg den opp, siden vi har om 1. verdenskrig på skolen, så det passet bra å lese den. Jeg har også lyst til å lese flere historiske bøker, og da jeg leste anmeldelsen som Anna har skrevet på Bokhylla Mi, virket den veldig interessant.

Stay Where You Are & Then Leave handler om en gutt som heter Alfie. Faren hans, Georgie, melder seg frivillig til å kjempe for Storbritannia under krigen, så Alfie og moren, Margie, må klare seg alene. Men faren til Alfie sender stadig brev for å fortelle om hvordan han har det. Men etter hvert slutter brevene å komme, og Margie forklarer at faren din er på et hemmeligoppdrag. Men Alfie vet at hun ikke forteller ham sannheten, og han skal finne ut av hva som virkelig har skjedd med ham.

Dette er en perfekt bok å lese hvis man holder på med 1. verdenskrig, fordi jeg føler jeg har fått et mye større innblikk over konsekvensene av krig, hva som skjer med soldater, hvordan det var i England da krigen pågikk osv. Så derfor er jeg kjempeglad for at jeg fant denne boka på biblioteket.
I tillegg er dette en lettlest, liten bok som jeg tror alle kommer til å like. Du trenger ikke å vite stort om 1. verdenskrig for å nyte boka. Og jeg føler faktisk at jeg har blitt mer interessert i 1. verdenskrig etter å lese den.

Jeg synes det er fint at John Boyne har skrevet både Gutten i den Stripete Pyjamasen og Stay Where You Are & Then Leave der begge hovedpersonene er barn. Noen ganger er det interessant å lese hvordan et barn takler forskjellige hendelser i livet, spesielt krig. En uskyldig sjel i midten av kaos; krig påvirker så mange uskyldige mennesker.

Kanskje jeg likte denne boka bedre enn Gutten i den Stripete Pyjamasen, men jeg er ikke helt sikker. Stay Where Yu Are & Then Leave  er en kjempegod bok, og jeg synes flere burde lese den. Så hvis du synes 1. verdenskrig er et interessant emnet, er dette boka for deg!

Bildet ble hentet her:
https://d.gr-assets.com/books/1408500961l/18104749.jpg

4 kommentarer:

 1. Så bra at du likte den :) Det er alltid gøy å inspirere noen til å lese bøker. Jeg har også lest Gutten i den stripete pysjamasen, men jeg har også lest Hendelsenes hus, som jeg synes er den beste av dem. Har lyst til å lese flere bøker av John Boyne. Hva med deg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du synes at Hendelsenes Hus er hans beste bok, får jeg vel lese den!:) (Hvilken sjanger er det?)
   Men jeg liker veldig godt å lese flere bøker av samme forfatter.

   Slett
  2. Hendelsenes hus (The House of Special Purpose) er også en historisk bok, men den handler om den russiske revolusjonen.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett