lørdag 31. januar 2015

Coraline av Neil Gaiman

Coraline
Tittel: Coraline
Forfatter: Neil Gaiman
Sider: 162
Sjanger: Fantasy, Grøsser, Horror
Utgivelsesår: 2002
Terningkast: #5

In Coraline's family's new flat there's a locked door. On the other side is a brick wall-until Coraline unlocks the door . . . and finds a passage to another flat in another house just like her own.
Only different.
The food is better there. Books have pictures that writhe and crawl and shimmer. And there's another mother and father there who want Coraline to be their little girl. They want to change her and keep her with them . . . Forever.

Jeg synes:
Da jeg først så Coraline i biblioteket, tenkte jeg ikke stort over det. Jeg tok den av hylla og leste baksideteksten. Plutselig fikk jeg en skikkelig trang til å sette meg ned å begynne Coraline umiddelbart, men jeg skulle på tennis, så jeg hadde ikke tid. Og jeg holdt på med en annen bok. Men jeg kunne gjerne startet denne boka med en gang jeg lånte, selv om jeg ikke pleier å lese flere bøker samtidig. Jeg mener det, jeg hadde virkelig lyst til å lese den!

Nå holdt jeg nesten på å skrive at dette er min første Neil Gaiman-bok, men det er det jo ikke. Jeg har tidligere lest Odd og Frostkjempene, og jeg hadde glemt at den var av samme forfatter som Coraline. Dessverre likte jeg ikke Odd og Frostkjempene særlig godt. Det er utrolig lenge siden jeg leste den, da. Men jeg husker at jeg ikke var fullt fornøyd med den. Coraline er så mye bedre!

Jeg hadde skyhøye forventninger til denne boka og de innfridde, men ikke helt. Men akkurat nå skal jeg fokusere på det positive.
Ideen bak boka er utrolig interessant, og jeg skjønte at det var en litt "creepy" bok bare av å lese baksideteksten. Nå for tiden har jeg veldig lyst til å lese litt "creepy". Jeg har lyst til lese en skikkelig grøsser, fordi jeg har ikke blitt ordentlig redd av en bok siden jeg leste Marg og Bein-bøkene da jeg var yngre. Derfor var jeg kjempeglad da jeg fant Coraline, en tynn, liten bok som man så vidt legger merke til, stående på hylla i biblioteket. Og jeg synes faktisk at Coraline var nokså "creepy".

Neil Gaiman er en kjempegod forfatter, og jeg liker veldig godt skrivestilen hans. Han skriver veldig enkelt, men fortsatt så detaljert, hvis det gir mening. Det er veldig lett å forestille seg alt i hodet, akkurat som om du ser en film.
Coraline er en utrolig smart og modig jente. Hun gjør hva som helst for familien sin, selv om hun må risikere livet sitt i samme slengen.
Jeg har også et sitat som jeg vil dele med dere, sagt av Coraline, som jeg synes er utrolig fint:

“Because,' she said, 'when you're scared but you still do it anyway, that's brave.” 


Dette er en av illustrasjonene!
Noe som jeg synes var kjempekult, var at boka hadde illustrasjoner i hvert kapittel. Det hjalp med å gjøre historien mer levende. Noen av dem var skikkelig "creepy", det skal være sikkert! Skulle ønske at alle bøker har illustrasjoner i seg. Det hadde vært ekstremt kult!

Dere som har lest boka, så dere likheter mellom den sorte katten og Cheshire Cat, fra Alice In Wonderland? Jeg synes de lignet litt, på måten de snakket og at de var litt mystiske. Begge svarer ikke ordentlig på spørsmål du stiller dem. Men kanskje det bare er meg som tenkte det. . . Si ifra hvis du tenkte det samme:)

Okay, jeg må nevne noe jeg synes var litt kjipt. Fordi jeg likte egentlig ikke avslutningen. Jeg hadde forventet noe litt mer "creepy" og skummelt, siden boka er omtalt som en grøsser. I tillegg hadde jeg forventet en skikkelig kul slutt. Kanskje jeg hadde litt for høye forventninger, men jeg hadde håpet på en annen avslutning.

Men dette er absolutt en bok jeg anbefaler. Coraline er en bok for folk i alle aldre, ikke bare barn. Det er en veldig lettlest bok - jeg leste den på én dag, så det sier litt - og jeg tror alle kommer til å like Coraline hvis de gir den en sjanse. Hvis ikke finnes det en animasjonsfilm, som jeg ikke har sett enda.
Den er definitivt "creepy", og jeg anbefaler å lese om kvelden for å få den fulle opplevelsen. Nå har jeg brukt ordet "creepy" utrolig mange ganger, men det er det beste ordet å bruke. . .
Men jeg håper å få lest flere bøker av Neil Gaiman, og kan ikke vente med å se animasjonsfilmen!

Bildene ble hentet her:
https://d.gr-assets.com/books/1327871014l/17061.jpg
http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20120809202452/villains/images/c/c2/Dave-mckean-coraline-the-other-mother.jp

5 kommentarer:

 1. Bra anmeldelse, og så gøy at du likte denne! Har veldig lyst til å lese noe av Niel Gaiman En gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du likte anmeldelsen:)
   Ja, jeg har også tenkt til å lese mange flere bøker av Neil Gaiman, siden alle har blitt så populære og bra omtalt. Jeg har veldig lyst til å lese the Graveyard Book! Har du lest den?

   Slett
 2. Det er lenge siden jeg leste Coraline, men jeg husker fortsatt den underlige, creepie følelsen jeg fikk av boka. Det var en av de første bøkene jeg virkelig levde meg inn i. Jeg vet ikke om jeg husker riktig, men jeg hver gang jeg tenker på Coraline, tenker jeg på tåke. Gir det mening for deg? Driver ikke Coraline og går mye rundt i tåke? Haha, dette er kanskje bare meg som husker feil...

  Jeg har lest flere Neil Gaiman-bøker, men ikke Odd og frostkjempene. Jeg vet AC prøvde seg på den, men ikke likte den. Selv har jeg lest Kirkegårdsboken, som er noe av det søteste jeg har lest, selv om han bor på en kirkegård, og jeg har lest The Ocean at the End of the Lane, som også var fantastisk.

  Ellers så har han skrevet en tegneserie, The Sandman. Den kan være litt voldsom, med en del grusomme bilder, men jeg liker den veldig godt. Du må bare si ifra hvis du har lyst til å låne noen av dem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, utenfor det andre huset er det veldig mye tåke, så du har nok riktig:)
   Ocean at the End of the Lane høres ut som en utrolig interessant bok(jeg leste anmeldelsen din), så den kommer jeg sikkert til å lese en eller annen gang.
   Men jeg har også tenkt til å lese Stardust, av Neil Gaiman. Jeg har tidligere sett filmen, og likte den utrolig godt.Så jeg tenkte det hadde vært fint å lese boka filmen er basert på:)

   Slett
  2. Har også lyst til å lese Stardust. Jeg tror pappa har de Neil Gaiman-bøkene jeg ikke har, så jeg kommer til å låne dem av ham. Bøker som Neverwhere, American Gods, Anansi Boys osv... Jeg har ikke sett Stardust, filmen, men jeg kommer nok til å gjøre det. Skal bare lese boka først.

   Slett