lørdag 18. april 2015

A Monster Calls av Patrick Ness

A Monster CallsTittel: A Monster Calls
Forfatter: Patrick Ness, idé fra Siobhan Dowd
Illustratør: Jim Kay
Sider: 206
Sjanger: Magisk Realisme, Fantasy
Utgivelsesår: 2011
Terningkast: #6

The monster showed up after midnight. As they do.

But it isn't the monster Conor's been expecting. He's been expecting the one from his nightmare, the one he's had nearly every night since his mother started her treatments, the one with the darkness and the wind and the screaming...

This monster is something different, though. Something ancient, something wild. And it wants the most dangerous thing of all from Conor.

It wants the truth.


Jeg synes:
Jeg har hatt lyst til å lese A Monster Calls utrolig lenge, helt siden jeg leste More Than This, av samme forfatter. A Monster Calls virket så spennende og mystisk, og siden Patrick Ness er en av mine favorittforfattere, (selv om jeg da bare hadde lest en av bøkene hans) måtte jeg se å få lest boka. Da jeg bestilte bøker for en stund siden, så jeg boka for bare 70kr, og bestemte meg for å kjøpe den. Og jeg er utrolig glad for det!

Boka begynner med et lite forord, der Patrick Ness beskriver hvordan ideen bak boka opprinnelig tilhører Siobhan Dowd, en annen forfatter. Hun hadde allerede skrevet et utkast, en del av boka. Men hun døde, dessverre. Patrick Ness fikk da lov til å skrive sin egen bok, ut ifra ideen til Siobhan Dowd.
Jeg visste ingenting om dette før jeg leste boka, og jeg kan si at det sjokkerte meg en del. Men det er sånn informasjon som jeg liker å få vite om, før eller eventuelt etter jeg har lest boka. Jeg føler jeg har en større tilknytning til boka, jo mer jeg vet om den. Men det er kanskje bare meg. . .

Selve boka er fantastisk! Definitivt en av de beste jeg har lest i år.
Skrivestilen til Patrick Ness gjør boka skikkelig unik og fantastisk. Selv om A Monster Calls er en barnebok, så undervurdere han ikke leserne. Det er mye symbolikk i boka, og utrolig bra språk. A Monster Calls får deg til å tenke gjennom livet. Selv om det er en barnebok, så kan den leses av alle i alle aldre, mener nå jeg.

Noe annet som også er utrolig bra med boka, er den mystiske auraen. Det er mye jeg ikke forstod på begynnelsen av boka. Jeg skjønte ikke hvorfor Conor oppførte seg som han gjorde. F.eks: hvorfor behandlet han Lily på den måten?
Men jeg fikk svar på alle spørsmålene mine i løpet av boka. Det liker jeg; når man får vite informasjon litt etter litt, og ikke få alt kastet på seg med en gang.
Samtidig ville jeg jo også få vite "sannheten" som Conor ikke hadde lyst til å fortelle. Det var en av delene som fikk meg til å fortsette å lese.

I tillegg, noe som jeg ennå ikke er sikker på, så fortsetter mysteriet. Finnes monsteret Conor kalte på, eller finnes det ikke? Er den virkelig der, eller er det noe underbevisstheten hans har skapt på grunn av de traumatiske opplevelsene han har opplevd? Det er noe jeg ikke er sikker på, noe som ingen er sikker på. Det er noen "bevis" utover boka, som viser at det bare er Conor som ser monsteret, men jeg vet virkelig ikke. Er det fantasy, eller magisk realisme? God jobb, Patrick Ness; mysteriet fortsetter!

Dessuten, så er Patrick Ness kjempeflink til å beskrive og, rett og slett, skape karakterer. De virker ekte. Og de oppfører seg naturlig, basert på tingene de opplever. Det beundrer jeg virkelig, at han får karakterene til å virke "levende." Jeg må innrømme at jeg ble utrolig rørt av mange hendelser i boka. A Monster Calls bringer frem enormt mange følelser, og dette viser enda en gang hvor god forfatter Patrick Ness er! Nå blir jeg til og med litt lei meg, bare av å tenke på det. . .


Sist, men ikke minst, så elsket jeg alle illustrasjonene! Jeg elsker bøker med illustrasjoner, og A Monster Calls inneholder noen av de beste illustrasjonene jeg har sett, fordi alle passer til handlingen i boka. Det er utrolig gøy å lese bøker med illustrasjoner, fordi da er det lettere å forestille seg tingene i hodet.

Da har jeg vel fått skrevet alt jeg har på hjertet, det meste ihvertfall. Og jeg håper dere som har lest anmeldelsen virkelig har fått lyst til å lese A Monster Calls, fordi det burde dere! Jeg fikk en venn av meg til å lese den;)
Dessuten, kommer dere ikke til å angre det; A Monster Calls er en fantastisk, rørende bok, som sitter med deg lenge etter du har lest den! Anbefales på det sterkeste! (Bare se på alle utropstegnene jeg har brukt.)

Bildene ble hentet her:
https://d.gr-assets.com/books/1428838385l/15798673.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8170/8027778108_dfed19afd8_o.jpg
http://thebooksmugglers.com/wp-content/uploads/2011/06/A-Monster-Calls-Illustration.jpg

5 kommentarer:

 1. Hvis du liker Patrick Ness' skrivestil, må du lese hans Chaos Walking-serie. Jeg har sikkert anbefalt deg denne serien tidligere, men jeg kan aldri få anbefalt den nok. Dette er dystopi på sitt aller beste, og jeg kan trygt si at hvis noen ba meg anbefale én dystopi, ville jeg sagt Chaos Walking av Patrick Ness. Serien består av bøkene The Knife of Never Letting Go, The Ask and the Answer og Monsters of Men. I tillegg finnes det tre e-noveller som hører til serien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har utrolig lyst til å lese den serien, spesielt siden du ser ut til å like den så godt! Egentlig aner jeg ikke hvorfor jeg ikke har fått kjøpt meg bøkene ennå. Men jeg gleder meg ihvertfall!:)

   Slett
 2. Hvis du liker Patrick Ness' skrivestil, må du lese hans Chaos Walking-serie. Jeg har sikkert anbefalt deg denne serien tidligere, men jeg kan aldri få anbefalt den nok. Dette er dystopi på sitt aller beste, og jeg kan trygt si at hvis noen ba meg anbefale én dystopi, ville jeg sagt Chaos Walking av Patrick Ness. Serien består av bøkene The Knife of Never Letting Go, The Ask and the Answer og Monsters of Men. I tillegg finnes det tre e-noveller som hører til serien.

  SvarSlett
 3. Har kjøpt denne jeg også og gleder meg til å lese. Har ikke fått lest noe av Patrick Ness enda og jeg må! Elsker også illustrasjonene. Utropstegnene bare overbeviser meg litt mer :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å få vite hva du synes om boka etter du har lest den!:)

   Slett