tirsdag 31. mars 2015

Ringenes Herre av J.R.R. Tolkien

"Ringenes herre" av J.R.R. TolkienTittel: Ringenes Herre
Originaltittel: The Lord of the Rings
Forfatter: J.R.R. Tolkien
Sider: 980
Sjanger: Fantasy
Utgivelsesår: 1954
Terningkast: #6

Ringenes Herre handler på mange måter om hvordan man drar fra det trygge og velkjente, ut i den store verden med alle dens fristelser og farer. Bilbos nevø Frodo overtar den magiske ringen og blir raskt involvert i hendelser som går langt utover hans snevre hobbit-horisont. Ringen er en utrolig mektig gjenstand som egentlig tilhører den onde Sauron i landet Mordor, en demonisk skikkelse som er i ferd med å tilrive seg herredømmet over hele verden. Sauron bandt en gang for lenge siden mye av sin egen kraft i ringen, og søker nå desperat for å få den tilbake. Hvordan Frodo, med hjelp av hans hobbit-venner og trollmannen Gandalv, klarer seg i denne skjebnesvangre situasjonen, og deres lange ferder gjennom store deler av Midgard, utgjør handlingen i Ringenes Herre.

Jeg synes:
Nå har jeg brukt utrolig lang tid på å lese Ringenes Herre, men det betyr ikke at jeg ikke likte boka. Jeg elsker den! Det tok bare mye tid for å få lest boka ferdig. Da jeg begynte på boka, tenkte jeg at jeg skulle bruke god til, sånn at jeg kunne leve meg ordentlig inn i historien. Men jeg trodde ikke jeg skulle bruke en måned! Ja ja, det var jo verdt det.

Først og fremst, må jeg kommentere skrivestilen til Tolkien. Han skiver så detaljert, og har så mange beskrivelser, at alt blir levende; det er lett å se det for seg. Selv om det noen ganger var litt tungt å lese gjennom så mange skildringer og sånt, men skrivemåten til Tolkien er noe av det som gjør boka spesiell.
Samme med verdenen Tolkien har skapt, Midgard (Middle Earth.) Han beskriver alt så detaljert, og verdenen han har skapt virker så troverdig, selv om det åpenbart er en fantasy-verden. Det er noe med måten han skriver på, og måten han har planlagt absolutt alt. Alt virker så utrolig godt gjennomtenkt, og jeg skjønner ikke hvordan han fikk det til! Skulle ønske jeg bodde i Midgard...

Ringenes Herre er nok den beste fantasyboka jeg noensinne har lest. Det skyldes sikker fordi alt virker naturlig og troverdig. Ja, det finnes alver, dverger og sånne skapninger, men alt passer så gost sammen. Og Midgard føles ikke super "overnaturlig", alt sammen føles troverdig, og ingenting føltes spesielt urealistisk ( selvfølgelig vet jeg at det er urealistisk, men jeg tenkte ikke over det.)

En annen ting jeg likte utrolig godt, er at det er tydelig hvordan karakterene utvikler seg i løpet av boka. Ta Munti som eksempel; jeg kan tydelig se hvordan han har utviklet seg, på grunn av alle tingene han har opplevd. Han blir modigere, og det er noe man legger ganske fort merke til.
Jeg har ikke noen favorittkarakter, men jeg liker Gimli ganske godt, spesielt vennskapet han har med Legolas. En dverg og en alv blir venner, hvem hadde trodd det?
Det var selvfølgelig noen karakterer jeg ikke likte så godt. F.eks. Ormtunge. For en sleip liten slange, jeg vet ikke engang hvordan jeg skal beskrive ham. Han minnet meg om han ene i den siste Hobbitenfilmen, han som bare har lyst på penger og later som han er en kvinne for å slippe å gå i krig (han var bare med i filmen.) Sånn forestilte jeg meg ham. 
Jeg syntes litt synd på Ormtunge på slutten, da. 

Okay, jeg innrømmer det! Jeg så filmene før jeg leste boka. Men jeg så filmene for over 2 år siden, så jeg husket ikke så mye. Filmene er fantastiske, og det samme er boka. Og filmene er utrolig lange, så jeg skulle trodd at de fikk med alt fra boka, men det gjorde de ikke. Det var spennende å lese om tingene som ikke skjedde i filmen.

Det er sikker mange som sier at Ringenes Herre er en trilogi, men det ern den faktisk ikke. Opprinnelig så skulle det være én bok. På Wikipedia står det at det er en bok, og mange andre sier også at dette er en frittstående bok, bare delt i tre. Så derfor teller dette bare som en bok jeg har lest i år.

Jeg må nevne noe jeg synes var utrolig morsomt. Potiter. Da Sam og Frodo var på vei til Dommedagsberget, så begynte Sam å snakke om potiter. Og jeg lo ut høyt. Det er bare noe med ordet potit, og hvordan jeg så for meg at han sa det. Det er sikkert bare jeg som er litt rar, men jeg synes det var morsomt.

Ringenes Herre er en fantastisk bok, kanskje en av mine favorittbøker. Jeg har fortsatt utrolig mye å skive om, men jeg kommer ikke på noe mer. Og dere ville sikkert ikke lest det allikevel.
Men alle som er fantasyelskere, og ikke har lest Ringenes Herre: Hva er det dere driver med! Gå og les boka! Og etter det, se filmene! Det er en fantastisk opplevelse, utforske og oppleve alt Midgard har å by på. 

Anmeldelser av tidligere bøker:

Bildet ble hentet her:
https://bokelskere.s3.amazonaws.com/e9c6750bf87db8f3832ebccc9093914ce8dffdb7159ae7ed4a551302.jpeg

7 kommentarer:

 1. Super anmeldelse. Så gøy at du syns verden føltes ekte og at karakterene utvikler seg. Dette er noe av det jeg syns er gøyest når jeg. Leser bøker hater når jeg ikke forstår meg på verdenen eller karakterene.

  Var Ormtunge like gale som Umbridge i Harry Potter? :-p

  Jeg har kjempe lyst til å lese ringenes herre en gang. Så langt har jeg bare sett filmene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du burde definitivt lese Ringenes Herre; en fantastisk opplevelse:)

   Umbridge, hun er litt mer en kontrollfreak, mens Ormtunge er en snylter. Men de kommer i samme kategori "forhatte karakterer". XD

   Slett
 2. Ringens herre er fantastisk! Jeg er så utrolig glad i den boka, og det er gøy å se at du likte den like godt som meg. Jeg har planer om å lese den på nytt, men på engelsk, snart.

  En måned er ikke så lenge. Jeg brukte like lang tid da jeg leste den. Det er en lang og innviklet bok, så det er ikke rart å bruke litt tid på den.

  Ugh, Ormtunge, ekle, lille snylteren. Han er helt klart på lista over karakterer jeg absolutt ikke liker. Han, Umbridge og Joffrey (Game of Thrones) er alle høyt oppe på lista. Joffrey er nok på toppen. Jeg hater den ungen så mye.

  SvarSlett
 3. Ringens herre er fantastisk! Jeg er så utrolig glad i den boka, og det er gøy å se at du likte den like godt som meg. Jeg har planer om å lese den på nytt, men på engelsk, snart.

  En måned er ikke så lenge. Jeg brukte like lang tid da jeg leste den. Det er en lang og innviklet bok, så det er ikke rart å bruke litt tid på den.

  Ugh, Ormtunge, ekle, lille snylteren. Han er helt klart på lista over karakterer jeg absolutt ikke liker. Han, Umbridge og Joffrey (Game of Thrones) er alle høyt oppe på lista. Joffrey er nok på toppen. Jeg hater den ungen så mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lurer på hvordan boka er på engelsk. Si ifra hvilken versjon du likte best.

   Egentlig er jeg glad jeg brukte lang tid på boka. Jeg leste da jeg hadde lyst til å lese, som gjorde leseopplevelsen bedre. Og Ormtunge, ugh, har ikke noe mer å tilføye der.

   Slett
  2. Det skal jeg gjøre. Jeg kommer nok ikke til å lese den før i sommerferien, men jeg gleder allerede.

   Slett
  3. Det skal jeg gjøre. Jeg kommer nok ikke til å lese den før i sommerferien, men jeg gleder allerede.

   Slett